Gastronomía

Pontedeume

TRADICIÓN
GASTRONÓMICA

Pontedeume ten una ampla e longa tradición gastronómica.

Algúns dos pratos máis coñecidos son a costrada (un tipo único de empanada) e os ‘bistés da marola’ (sardiñas lañadas).

Do lado da repostería, a vila é coñecida por receitas doces como os melindres e amendoados, o “manguito eumés”, a proia e a tarta de Pontedeume, similar á tarta de Santiago.

Na gastronomía de Pontedeume reflíctese cal é a ubicación desta vila, entre o río e a súa unión co mar que pode observarse coa actividade que ten lugar diariamente no peirao e os seus barcos de pesca.

Das súas capturas orixináronse os coñecidos bistés da marola (sardiñas lañadas que se afumaban e ían acompañadas de pataca cocida) ou no coñecido Estuario do Eume, lugar onde se mantén o marisqueo de maneira tradicional respectando o medio natural e de onde proceden determinadas especies como a almeixa fina, babosa e xaponesa ademáis de berberecho e ostras.

Unha gastronomía variada onde se poden atopar os mellores produtos da horta, un peixe e marisco de calidade e unha repostería cus orixes que se remontan á época medieval.

Sen esquecer ás explotacións gandeiras de concellos cercanos onde as súas variedades de carne son recoñecidas pola súa calidade.

Materia Prima

PRODUTOS De
terra e mar

Frutas Vázquez pontedeume

Na gastronomía de Pontedeume reflíctese cal é a ubicación desta vila, entre o río e a súa unión co mar que pode observarse coa actividade que ten lugar diariamente no peirao e os seus barcos de pesca.

Das súas capturas orixináronse os coñecidos bistés da marola (sardiñas lañadas que se afumaban e ían acompañadas de pataca cocida) ou no coñecido Estuario do Eume, lugar onde se mantén o marisqueo de maneira tradicional respectando o medio natural e de onde proceden determinadas especies como a almeixa fina, babosa e xaponesa ademáis de berberecho e ostras.

Materia Prima

PRODUTOS De
terra e mar

Frutas Vázquez pontedeume

Unha gastronomía variada onde se poden atopar os mellores produtos da horta, un peixe e marisco de calidade e unha repostería cus orixes que se remontan á época medieval.

Sen esquecer ás explotacións gandeiras de concellos cercanos onde as súas variedades de carne son recoñecidas pola súa calidade.

Sabor salgado

A COSTRADA

Unha das recetas eumesas por excelencia é a empanada, pero Pontedeume aporta unha maneira única e típica de facela, a coñecida costrada.

Según conta a tradición, a costrada chegou desde Italia a Pontedeume na Idade Media tamén da man dos monxes agostiños. Un prato que consiste en varias capas dunha masa especial e recheas de xamón, lomo, polo ou rodabalo e vierias e na que se mixturan ingredientes como a cebola ou o pimento.

Sabor doce

REPOSTERÍA

Pontedeume destaca pola súa repostería, entre os que atopamos os melindres e amendoados e que nos levan da man ao pasado co coñecido como “manguito eumés”, un dos doces máis antigos da vila ou a coñecida “proia” feita con anís, fariña, manteiga, levadura e azúcar.

Sábese que antigamente as xentes de Pontedeume xa a facían cocendo pan nas súas casas con mateiga de porco e que as súas orixes atópanse nos monxes agostiños que vivían antigamente no Convento dos Agostiños, actual Casa da Cultura.